Aanschafsubsidie 2021 bekend

Het ministerie van I&M kondigde eerder al aan de ondernemers fiscaal te willen ondersteunen bij de overstap op een elektrische bedrijfswagen. Maandag 30 november werden de ins en outs van deze subsidie bekend gemaakt. Vanaf 15 maart 2021 is de regeling beschikbaar.

Voor elke branche is er een elektrische bedrijfswagen en om de verkoop te stimuleren geeft de overheid 10% subsidie op de aanschafprijs van een nieuwe wagen. De subsidie bedraagt maximaal €5.000 en er zijn enkele voorwaarden:

  1. Het voertuig moet  een minimale actieradius hebben van 100 km.
  2. De eigenaar moet het voertuig minimaal drie jaar in zijn of haar bezit hebben. Wordt de wagen toch binnen deze termijn doorverkocht, dan moet de subsidie voor een deel worden terugbetaald.
  3. Per bedrijf kunnen maximaal 400 wagens met subsidie wordt aangeschaft.

De overheid heeft 185 miljoen gereserveerd voor landelijke subsidies, waar deze er één van is. De aanschafsubsidie loopt tot en met 2025. In het eerste jaar wordt er 22 miljoen beschikbaar gesteld. Hierna wordt ‘de pot’ jaarlijks aangevuld met een bedrag tot dat de 185 miljoen vergeven is. Hier geldt: wie het eerst komt, wie het eest maalt. Zolang er nog geld beschikbaar is in het desbetreffende jaar, is het mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven: “Met dit steuntje in de rug bij de aanschaf van een schone bestelbus slaan we twee vliegen in een klap. Goed voor de schone lucht in onze steden, en het ondersteunt ondernemers de komende jaren bij de overstap naar een elektrische bestelbus. Zo’n bus is duurder in de aanschaf, maar goedkoper in het onderhoud en gebruik.”

Naast deze subsidie kunt u als ondernemer de kosten voor de aanschaf nog verder verlagen door een beroep te doen op de MIA en de VAMIL.

Eerder is er al zo’n dergelijke regeling geweest voor personenwagens. Het gereserveerde bedrag was toen binnen 8 dagen verbruikt. Verstandig dus om alvast voorbereid te zijn. Plan bij ons een proefrit om het elektrisch rijden zelf te ervaren. En we geven u meteen een goed advies.