SUBSIDIES

De transitie van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden is in volle gang. Steeds meer ondernemers stappen over op 100% elektrisch rijden. Om de overstap te versnellen, zijn er verschillende subsidies. Alle fiscale voordelen bij de aanschaf van een elektrisch voertuig op een rij!

Landelijke subsidies
De overheid stelt 185 miljoen euro subsidie beschikbaar voor elektrische bestel- en vrachtwagens. Deze verschillende subsidies en fiscale voordelen maken de aanschaf van een e-voertuig financieel zeer aantrekkelijk.

Vanaf het 15 maart 2021 is het mogelijk om een aanschafsubsidie (SEBA) aan te vragen. De overheid geeft 10% subsidie op de aanschafprijs van een nieuwe uitstootvrije bedrijfswagen met een maximum van €5.000. Voor dit jaar wordt er 33 miljoen beschikbaar gesteld en op is op. Ieder jaar (tot uiterlijk 2025) wordt ‘de pot’ aangevuld met een nieuw jaarbedrag tot de 185 miljoen is vergeven. Er zijn wel enkele voorwaarden, lees hier alles over deze aanschafsubsidie.

Daarnaast stelt het kabinet tot 2025 nog eens een totaal bedrag van 94 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om een aanschafsubsidie die maximaal 40% bedraagt van de meerprijs van een uitstootvrij voertuig ten opzichte van een fossiel alternatief. Deze subsidie geldt ook voor hybridevrachtwagens.

Lokale subsidies
Ook per gemeente en provincie zijn er regelingen en subsidies om duurzaam ondernemen te stimuleren. Op steeds meer plekken is de milieuzone van kracht. Daar ben je alleen welkom met een voertuig dat weinig schadelijke stoffen uitstoot. Voor de aanschaf van een elektrische wagen, of het plaatsen van oplaadpunten stellen gemeenten soms subsidies beschikbaar of leveren zelf gratis laadpalen. Informeer daarom altijd naar de mogelijkheden van regionale subsidies bij uw gemeente of provincie. Bij Nederland Elektrisch zijn de subsidies van een aantal gemeenten te vinden.

MIA en Vamil
Schaft u voor uw bedrijf een elektrisch voertuig aan? Dan kunt u gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Vaak worden de regelingen met elkaar gecombineerd. MIA is een belastingvoordeel voor bedrijven die milieuvriendelijk willen ondernemen. Hiervoor komen verschillende duurzame initiatieven in aanraking, waaronder de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Met MIA krijg je tot 36% investeringsaftrek bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek die je sowieso al kunt genieten als ondernemer. Met VAMIL kunt u 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven. Dat kan dus ook in het jaar van aanschaf al zijn. Dit kan ondernemers voordelen opleveren zoals rentevoordeel en een gunstiger liquiditeit.

Aanvragen
Om MIA of VAMIL te claimen, moet u binnen drie maanden na het aangaan van de investering een melding doen bij RVO.nl. Hiermee wordt de datum van het ondertekenen van een koopcontract of offerte bedoeld. De elektrische voertuigen die in aanmerking komen voor de regelingen staan op de Milieulijst. In de digitale tool van de Milieulijst van de RVO kunt u checken of uw elektrische voertuig in aanmerking komt. Staat het voertuig er niet bij, maar voldoet de elektrische auto wel aan de eisen? Dan kunt u uw voertuig aanmelden bij de RVO.

Voorwaarden
Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA en/of VAMIL. Om in aanmerking te komen moet uw investering voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden en hoe gebruik te maken van de regeling leest u op de website van de Belastingdienst.

Hulp nodig?
Wilt u een e-voertuig aanschaffen en gebruik maken van mogelijke subsidies en fiscale regelingen, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij helpen u graag verder met informatie en advies. Zo kunt u met een gerust hart de subsidie aanvragen! Neem vandaag nog contact met ons op.

 

Meer weten of een afspraak maken?

Neem contact met ons op!