SUBSIDIES

De transitie van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden is in volle gang. Steeds meer ondernemers stappen over op 100% elektrisch rijden. Om de overstap te versnellen, zijn er verschillende subsidies. Alle fiscale voordelen bij de aanschaf van een elektrisch voertuig op een rij!

Landelijke subsidies
De overheid stelt 185 miljoen euro subsidie beschikbaar voor elektrische bestel- en vrachtwagens. Deze verschillende subsidies en fiscale voordelen maken de aanschaf van een e-voertuig financieel zeer aantrekkelijk.

Het is mogelijk om een Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aan te vragen. Je kunt voor een nieuwe uitstootvrije bedrijfswagen maximaal €5.000 ontvangen. Er zijn wel enkele voorwaarden, lees hier alles over deze subsidieregeling.

Ook is het mogelijk om een Aanschafsubsidieregeling zero-emissie trucks (AanZET) aan te vragen. Deze is bestemd voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, uitstootvrije vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Meer informatie over AanZET vind je op de website van de RVO.

Daarnaast is er nog een energie-investeringsaftrek (EIA). Hiervan is het doel het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Meer informatie over de EIA vind je hier.

Lokale subsidies
Ook verschillende gemeentes en provincies kennen regelingen en subsidies om duurzaam ondernemen te stimuleren. Op steeds meer plekken is de milieuzone van kracht. Daar ben je alleen welkom met een voertuig dat weinig schadelijke stoffen uitstoot. Voor de aanschaf van een elektrische wagen of het plaatsen van oplaadpunten stellen gemeenten soms subsidies beschikbaar of leveren zelf gratis laadpalen. Informeer daarom altijd naar de mogelijkheden van regionale subsidies bij de gemeente of provincie. Bij Nederland Elektrisch zijn de subsidies van een aantal gemeenten te vinden.

MIA en Vamil
Schaf je voor jouw bedrijf een elektrisch voertuig aan? Dan kun je gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Vaak worden de regelingen met elkaar gecombineerd. MIA is een belastingvoordeel voor bedrijven die milieuvriendelijk willen ondernemen. Hiervoor komen verschillende duurzame initiatieven in aanraking, waaronder de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Kijk voor meer informatie over MIA en Vamil op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mia-vamil/ondernemers/mobiliteit. Over het aanvragen van MIA of Vamil kun je alles vinden op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mia-vamil/ondernemers/aanvragen.

Hulp nodig?
Wil je een e-voertuig aanschaffen en gebruik maken van mogelijke subsidies en fiscale regelingen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag verder met informatie en advies. Neem vandaag nog contact met ons op.

Meer weten of een afspraak maken?

Neem contact met ons op!